Следвайте Гласове в Изтребител бомбардировач Су-25 загуби контрол при заход за кацане

...
Следвайте Гласове в Изтребител бомбардировач Су-25 загуби контрол при заход за кацане
Коментари Харесай

Български Су-25 се разби край авиобаза Безмер, пилотът е добре

Следвайте " Гласове " в 
Изтребител бомбардировач Су-25 загуби контрол при заход за кацане и се разруши край авиобазата в Безмер. Пилотът е катапултирал, само че от дребна височина, а парашутът му не се е отворил изцяло. Летецът, който е от състава на българските Военновъздушни сили, обаче е контактен и в относително положително положение. Той ще бъде транспортиран до ВМА-София. Преди това му е оказана първа здравна помощ в региона на командно-диспечерския пункт на авиобазата. Инцидентът е станал към 14:30 ч.

На мястото на случая е зародил пожар, а самолетът е изгорен изцяло. Причините към този момент остават неизяснени. Самолетът е паднал на към километър от пистата на авиобазата и по тази причина няма други потърпевши и други вреди.
Служебният министър на защитата Димитър Стоянов, който е на мястото на случая разгласи, че водачът е в положително положение и чувства се добре. 
По думите му самолетът е изцяло опустошен. „ Прекалено рано е да се приказва за аргументите за случая. Това е бил регулярен полет в заход за кацане ”.

Той добави, че нередовен аероплан в авиацията не се позволява до полет. " В момента всички самолети са приземени. Няма да се лети до момента в който не се обясни каква е повода за случая с този аероплан ". 
Пилотът е Пейо Дончев, който е някогашен пълководец на авиобаза Безмер. 
Полковник Дончев е бил част от командния състав на авиобаза Безмер като шеф щаб. Той е провел и управлявал доста учения с интернационално присъединяване. Асът е бил час от Командването на Военно-въздушните сили на България.
През 2021 година поема поста президент на изпълнителния ръб на Многонационална стратегия за подготовка на авиацията за специфични интервенции на НАТО.
Су-25 е щурмовик и е предопределен за близка въздушна поддръжка на съхопътните войски над бойното поле. Той може да е въоръжен с ракети, снаряди и с т.нар. свободнопадащи авиобомби. България има 14 броя от самолетите. От тях осем бяха осъвременени през 2020-2021 в Беларус.
 
Инциденти със самолети и вертолети от състава на българските Военновъздушни сили след 2000 година
На 31 август 2001 г.  край с. Доброславци, Софийско, след случай при техническо обслужване на аероплан МиГ-23 умира един военнослужещ, споделя Българска телеграфна агенция и дава информация и на останалите произшествия след 2000 година, до през днешния ден.
На 16 май 2003 година в региона на Панагюрище по време на подготвителен полет умира майор Анатолий Тодоров Полянков. Майор Полянков е изпълнявал полет на дребна височина със аероплан МиГ-21 БИС, изхвърчал от Трета авиобаза в Граф Игнатиево.
На 24 юли 2003 година край Разлог в местността Бетоловото, при потушаване на горски пожар, се разрушава боен хеликоптер Ми-17 от авиобаза " Крумово ". Загиват майор Милко Пейковски, пълководец на екипажа, капитан Николай Радулов, втори водач, офицерски претендент Бойко Панайотов, борден механик, както и служителя на районната работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " подп. Кирил Чамишки. 
На 8 юли 2008 година след подготвителен полет поражда щета в аероплан " Спартан " - С 27J. Заради мощен вятър на летището във Варна при пробега машината се е наклонила надясно. Вследствие на това витлото на самолета се удря в пистата. Екипажът е незасегнат. 
На 29 ноември 2010 година аероплан " Пилатус " РС-9М от авиобаза „ Долна Митрополия “ прави наложително кацане в региона на летището, откакто моторът внезапно губи мощ. Пилотите са невредими. 
На 26 април 2012 г.  в региона на с. Царимир по време на българо-американското обучение " Тракийска звезда 2012 " пада изтребител МиГ-29 - спарка. Двамата водачи майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев катапултират, а машината се взривява на земята.
На 29 юли 2015 година по време на подготвителен полет на летище " Граф Игнатиево " при осъществяване на заход за кацане на аероплан РС-12 от авиационно-транспортна група „ Враждебна “ каца без колесник. Няма потърпевши.
На 9 юни 2017 година по време на тактическото обучение " Черно море-2017 " вертолет AS " Пантер " -565 MB пада във водите на Черно море, на 7 благи източно от устието на р. Камчия. Двама от членовете на екипажа са ранени, а командирът на вертолета - капитан Георги Анастасов умира.
На 19 януари 2018 година при осъществяване на образователна маневра на летище " Граф Игнатиево " са нанесени материални вреди на военния транспортен аероплан C-27J " Спартан ". Няма потърпевши.
На 11 юни 2018 г.  към 20.30 ч. в региона на авиобаза " Крумово ", при осъществяване на подготвителен полет по аварийно-спасителна работа, вертолет Ми-17 пада от към 50 м височина. Загиват кап. Пламен Пантелеев и кап. Стоян Неделчев. 
На 21 август 2018 година, по време на подготвителен полет за здравна евакуация, вертолет " Кугар " от състава на 24-а авиобаза в Крумово прави внезапна маневра, с цел да избегне ято птици и закача жици на електропровод. Тричленният екипаж на вертолета е незасегнат.
На 9 юни 2021 година край Шабла, над морската акватория на България, по време на учението " Шабла 2021 ",  при осъществяване на подготвителен полет за пукотевица по въздушна цел (светеща парашутна мишена) в нощни условия, аероплан  МиГ-29, пилотиран от майор Валентин Терзиев от състава на авиобаза " Граф Игнатиево " изчезва от радарите в 00:45 часа. В морето са открити само остатъци на падналия аероплан. Майор Валентин Терзиев е разгласен за умрял. Черната кутия на самолета е  разчетена в секретна лаборатория в Курск, Русия, която демонстрира, че причина за злополуката е " загуба на пространствена ориентировка “ на водача. Според министъра на защитата Георги Панайотов няма човешка неточност при случая с изтребителя МиГ-29. 
 
Източници: segabg.com, бТВ, NOVA TV
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР